Algemene Voorwaarden
Wat zijn triggerpoints
Afgeleide pijn
Oorzaken van triggerpoints
Fysiologie van een triggerpoint
Pijn oplossen door spierknopen los te maken

Afgeleide pijn

Afgeleide pijn

Afgeleide pijn, is het belangrijkste symptoom van een triggerpoint. Een triggerpoint kan een hevige pijn bewerkstelligen, vooral bij een beweging. Hoe klein de spier ook is, een triggerpoint op deze plek kan je ineen laten krimpen van de pijn.


Voorbeelden van afgeleide pijn zijn: spanninghoofdpijn, migraine, pijn in de neusbijholten, kaakpijn, oorpijn en keelpijn. Ook de steken in de zij tijdens het hardlopen is een bekend voorbeeld. Ook pijn in benen voeten en enkels kunnen afgeleide pijn zijn. Gewrichtspijnen zoals bijvoorbeeld de polsen, ellebogen, schouders, knieën en heupen, zijn bekende symptomen van triggerpoints en zijn de meest voorkomende uitingen van het myofasciaal pijnsyndroom.

De door de triggerpoints verkorte en verdikte spieren, drukken vaak op zenuwen die er vlak langs lopen, maar de zenuwen die door een spier heen lopen, zijn nog veel kwetsbaarder. De elektrische signalen die door deze zenuwen heenlopen, kunnen door de druk hierop behoorlijk verstoord raken. Dit kan leiden tot abnormale symptomen zoals een doof of branderig gevoel, jeuk en overgevoeligheid in het gebied die door de zenuw wordt verzorgd.De symptomen die door triggerpoints worden veroorzaakt komen voor in voorspelbare patronen. De triggerpoints of pijnknopen zijn eenvoudig te lokaliseren en uit te schakelen met de juiste therapie. De meeste problemen kunnen in drie tot tien dagen worden geëlimineerd. Zelfs langdurig chronische klachten kunnen in minder dan anderhalve maand aanzienlijke verbetering te zien geven.